18 Ocak 2008 Cuma

Bir Telefon Görüşmesi


Soru : - sorum toplumun "yumuşak, nazik" diyerek sosyal hayatta dışladığı ama öte yandan istismar ettiği kesim hakkında olacak. böyle bir arkadaşım islamın kendisini lanetlediğini bu sebeple hristiyanlığı seçtiğini söyledi. ben kendisi ile görüştüğümde islami bilgisinin dinin temel değerlerini bile idrak etmeye yeterli olmayacak düzeyde olduğunu gördüm. o zaten hiç islam olmamıştı ve hristiyanlığa geçmişti. bu kesim hakkında islam ne der?

Cevap: - evet böyle bir kesim var. islamdan onları soğutmak çok yanlıştır. maalesef bugün islam toplumu cahildir. onları itmemek lazım. doğru islamı gösterebilmek lazım. bu özelliğe eksiklik olarak baksak bile bu durumun Allahtan kendilerine doğumlarında verildiği ortadadır. doğuştan ayaksız birine "hey topal" denmediği gibi onlara da kötü muamele, edeni mesul eder. kaldı ki, eksiklik de değildir. bu hal Allah tarafından verilmiştir. yine rızası dairesinde kullanılmalıdır.

S: - bu konuda çok ters uygulamalar var. daha başlığı geçer geçmez, lut kavmi ile örneklendiriliyor. bu da bu kesimi islamdan uzaklaştırıyor.

C: - bu konuya hiç girmeyelim.
S:- bir hocanın iki eşcinsele nikah kıydığını duymuştum. o zaman hoca : "bu nikah olur. eğer Allah razı olur ve kabul olur ise zaten mesele yok. eğer sadece dünya için olursa hiç olmazsa birbirinize sahip çıkar muhafaza edersiniz." demiş. onların kendi aralarında nikahlanmaları nasıl olur?

C: - evet olur. nikahlanabilirler. yalnız nikahta en önemlisi denkliktir. denklik vasıfları tutuyorsa nikahlanabilirler.

S: - denk olmaları nasıl olur?

C: - adı aynı olsa da hepsi aynı değildir. birbirlerinden farklıdırlar. bu farklılıkları dikkate alınmalıdır. tarafların durumları ruhlarına, karakterlerine kadına ve erkeğe yakınlıklarına göre değerlendirilir. nikahta birbirlerini tamamlamaları gerekir. bu konuda islami çok eser bu meseleyi tarif etmiştir. detayları buraya sığmayacak kadar geniştir.

S: - Ülkemizde eşcinsellik islama uzak duruyor. eşcinselliğin kabul edilmediği Hristiyanlıkda ise kabul edildiği söyleniyor, beraberliğe evliliğe, miras hukukuna yer veriyor. halbuki Hristiyanlığın temel prensipleri buna uymuyor. hatta sırf islam topraklarında yer edinebilmek için bir zaman sadece afrika kıtasında özellikle nijerya'da vatikan, hristiyanların çok eşliliğine müsaade etmişti. bunun buradaki durumuna karşı ne yapmalıyız?

C: - evet maalesef benzerlerini biz de duyuyoruz. islamı elbette öğrenmeleri ve yaşamaları gerekir, onlara anlatmak ve yardımcı olmak lazım...

S: - bu halde ümitsizlik yerine daha çok sahip çıkmalı ve öğrenip paylaşmalıyız. teşekkürler hocam...

sorular telefondan Diyanet İşleri Fetva kurulu emekli Fetva kurulu üyesi ve halen danışmanlık görevi sürdüren pek değerli bir hocamıza sorulmuştur.

5 yorum:

  1. Nikah mevzuu beni en çok düşündüren kısım. Allah heteroseksüel güdülerle yarattığı insanlara meşru bir kapı açıyorsa, eşcinsel güdülerle yarattığı bireyleri neden lanetlesin? Bunun imtihan olarak açıklanması makul gelmiyor.
    Lut kavmine aşırı gitmeleri, ölçüyü aşmaları vurgusu yapılır. Eşlerini bırakmaları...Her meal farklı, arap dili ve edebiyatı uzmanları, ilahiyatçılar ile doktorların bu konuyu çözebileceklerine inanıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Blogunuzu yeni keşfettim. Merakla okuyorum. İnsanın kendisini anlayan birileriyle karşılaşması inanılmaz rahatlatıcı. Diğer yandan bazı sitelerde ya islam ya cinsel kimliğin şeklinde ürkütücü bir politika yürütülüyor. Bunu çok tehlikeli buluyorum. Allah sizden razı olsun

    YanıtlaSil
  3. Desteğiniz için teşekkür ederim... bu sorun, zor görünse de, güzel bir niyet ve gayretle elbette çözülebilir...

    YanıtlaSil
  4. Eflatoon, bloğunuza y.ö hanımın bloğundan ulşatım. bloğunuzu okuduğumdan beride gerçekten kafam çok karıştı. ve size yöneltmek istediğim bir kaç soru var. bloğunuzdan anladığım kadarıyla bir kişinin hemcinsine ilgi duymasının kendi elinde olmadığını bunun yaradılıştan gelen ve inkar edilemez bi durum olduğunu söylüyorsunuz. durumunuzu anlayamayışımın 3 temel nedeni var 1) ben bir hereroseksüelim:-) 2) bir tıp doktoru değilim 3)bir din alimi değilim. ve durumda kafam karışıkken bir adım daha attığımda karşıma iki ihtimal çıkıyor:1)iddianız gerçek değildir. ve siz ve sizin gibiler toplumtarafından destek görüp tedavi edilmesi gerekn hasta insanlarsınızdır (bunu hakaret olarak söylemiyorum) 2)iddianız gerçektir. ve bu durumda toplum olarak şapkamızı önümüze alıp sizlere toplumda bir alan açıp ilişkilerinizi hem ahlaki hem de hukuki olarak heteroseksüellerin ilişkilerin düzenlenmiş olduğu gibi düzenlememiz gerekir? aklıma çabucak gelen bir kaç soru şunlar:ilişkinizi aleni birşekilde mi yaşamak istiyorsunuz? ilişkinizde bir nikah bağı istiyor musunuz? eğer istiyorsanız bu nikah bağınının hukuku nedir ve hangi ölçülere göre belirlenecektir? çocuk sahibi olamayacağınıza göre hetereseksüel doğaya sahip bir çocuğu evlat edinip ona rol model olabileceğinize inanıyor musunuz? partnerinizle olan ilişkinizin iç dinamiklerini düzenleyen kurallarda neyi referans alıyorsunuz? her ne kadar siz bazı homoseksüellerin doğuştan bu özelliklerini getirdiğini iddia etseniz bile durumunuzun alenileşmesi gençlik için bir özenti oluşturmayacak mıdır? bu özentinin toplum için doğurabileceği sakıncalarla ilişkinizin alenileştirilmesinin homoseksiellere getireceği kazançlar karşılaştırıdında bir tercih yapılması gerekebilir mi? sayın eflatoon tüm bu soruları gerçekten samimiyetle soruyorum, yoksa amacım size "ağzının altındaki baklayı çıkar" kurnazlığı yapmaya çalışmak değil? cevaplarsanız sevinirim. PINAR

    YanıtlaSil