10 Mart 2009 Salı

isimler sıfatlar fiiller zarflar


insan tüm dış dünyasını anlayıp ifade ederken temel gramer standartlarını kullanır. bu standartlarla herşeyi daha anlamlı çevreler. en önemli kavram fiildir. fiilin yapılış tarzı ve şekli zarfı belirler. fiil sahibi isimdir. elbette bu ismin sahip olduğu özellikler vardır. bunlar da sıfat ve ünvanlarıdır.

buraya kadar bir şey yok. zaten bu Türkçe cümle kurarken uyduğumuz bir kanundur. ama iş eşcinselliğe gelince herkes konunun sansasyon ve uyandırıcı tılsımı ile kendinden geçer. saldıranlar savunanlar arasında toz duman ile kavramlar da kayar gider. Halbuki eşcinsellik kelimesinin ne olduğu ve ne şekilde kullanıldığı önemlidir.


eşcinsellik bir fiil olarak, eşcinsellik yapmak olursa, bu fiil toplumsal ahlaka bir müdaheleyi, şehveti aklını kör etmiş, namus tanımaz hareketleri çağrıştırır. halbuki fiil, öznesi kadar sınırlı ve bireyseldir. yanlış olarak tüm eşcinsellerin aynı şekilde yargılanmasını netice verir. tam size açılmak üzere olan bir sevdiğinizin dolu gözlerle ve sessizce meseleye fırsat kollarken "o aşşağılık fiili yapmak" diye başlayan sözleriniz ne çok insanı kırmıştır! halbuki fiil kişiyi bağlar, milleti bağlamaz. hemen burada akla gelen: lut kavmi de yaptıkları onlarca rezillik içinde eşcinsellik var diye değil, yeryüzünde kendilerini rab sanıp, bedenleri malları ve hatta müşteri ve misafirlerini kendi malları sandıkları ve istediklerini yapabileceklerini düşündükleri için kahroldular. dünya tarihi benzerleri ile doludur. mülkün sahibi Allah mülkünde dilediği gibi tasarruf eder ve ortak kabul etmez.


eşcinsellik isim olarak, eşcinsel birey olursa ve tüm eşcinsellik bir birey gibi düşünülürse o zaman boşta kalmış da şaşırıvermiş bir silik insan tipini tanımlar. hanımların günlerinde toplanıp kıkırdayarak teşhis edip sonra evlendirerek iyileşmelerini umdukları bebek yüzlü efendi beyzade karakteri doğar. halbuki eşcinsel normal görünür, eşcinsel uyur yatar ağlar güler. eşcinsel askerdir, avukattır, öğretim üyesidir. eşcinsel bekardır, evlidir. eşcinsel şişmandır çirkindir, güzeldir gençtir. eşcinsel bu toplumun örneklemesidir. çok yakın bir zamanda sadece sanatçı olmadığını öğrenmekle şok olmak sadece bu manayı ona zorla yükleyenleri üzer.


eşcinsellik sıfat olarak, kimliklerimizden bir kimliktir. aynı anda nasıl müslüman ve türk olunuyorsa ve bizi soyumuza bağlayan bir soyadı taşınıyorsa, meslek sahibi olunuyorsa, eşcinsellik de bizi tabir eden kıymetlerden birisidir. insan bu kıymetlerini keşfedip Allah namına kullanmakla insan olur. her kimliğin bireye kazandırdığı avantajları olduğu gibi getirdiği sorumlulukları da vardır. bunların bir kısmı toplumsal olarak tarif edilir bir kısmı da vicdanen doğar. öyleyse elbirliği ile bu kimliğin özelliklerini tarife yardım etmek lazımdır. kimya bir ünvan olarak kimyacıyı belirler. topluma kazandırdığı kolaylıkları ile bilinir. o adamın bomba yapması kimya ilmine zarar vermez. bu durum o adamın yanlış kullanmasıdır. eşcinsellik de topluma hassasiyeti ve duyguyu getiren bir kimlik olarak değerlidir. yanlış kullanımları bastırılarak değil, doğru eğitim ve vicdanla engellenir. ilkokuldan başlayarak tüm eğitimimize doğruluğu koymak nasıl önemliyse eşcinselliği de koymak önemlidir. eşcinsellik alternatif bir azgınlık hali, toplumsal bir rezalet, ahirzaman sefahati olmamasını istiyorsak tarifine dikkat etmemiz gerekir.


eşcinsellik zarf olarak eşcinsel fiilin nasıl olduğunu belirler. nasıl olması gerektiğine bir ölçü ve toplumsal uzlaşı sağlanmazsa o zaman herkes büyük bir gürültü halinde herşeyi eşcinselliğin fiilinden sayar. sonunda ortalıkta hüküm verilemez bir kargaşa kalır. bugünkü durum buna şahittir. eğer değer verip, o bireye ne olursa olsun sahip çıkarsanız eşcinsel yaşamı içinde ne çok sizi düşünüp size göre hareketlerini düzenlediğini görürsünüz. tarz ve üslup kazanmış eşcinsel hayatlar kazanılmış bireyler demektir. bir kanadalı eşcinsel için eşcinselliğin hayattaki örneği altın madalya ile milletini onurlandıran kanadalı eşcinsel olimpiyat sporcularıdır. bir osmanlı eşcinsel için hayattaki örneği asırlar boyu en iyi korunan arşivleri milletine kazandıran osmanlı eşcinsel saray görevlileridir. eskiden bugüne kazanan ve sözü geçen milletler her toplumsal katmana sistemleri içinde yer vermeyi ve onlara taklit edebilecekleri bireyler göstermeyi başarmışlardır.


sözün özü, eğer Türkçeye sahip çıkmak ve evlatlarımızın bu dili yaşatmasını istiyorsak, bu dilin kelimelerine kıymet veriyorsak, doğru kullanılmasını istiyorsak manasını öğrenmeli ve doğrusunu kullanmaya gayret etmeliyiz. bu dilin çocukları olan kelimeleri tanımalı ve değer vermeliyiz. tıpkı evlatlarımız gibi... tıpkı eşcinsel evlatlarımız gibi...

5 yorum:

  1. ellerine, beynine sağlık, gene çok anlamlı bir yazı kalbinde bir damla anlayış ve insan sevgisi olanlar için tabi.

    şuraya bir paragrafını ekledim, yüreği yosun tutanlar belki okurlar;

    http://www.hafif.org/yazi/pembe-ucgen-2

    YanıtlaSil
  2. sevgili arkadaşım elbette kaynak göstererek alıntı yapabilirsin. senin tebrikin bana şevk veriyor.

    YanıtlaSil
  3. Böyle bir blogla karşılaşmak çok güzel. Paylaşımlarınızı büyük heyecanla okumaktayım.

    YanıtlaSil
  4. desteğiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. sitenizdeki bilgiler için tşk^ler.

    YanıtlaSil