22 Ağustos 2013 Perşembe

Ailenin Evladı Yurdun Evladı 2


Soru : Eflatoon öncelikle merhabalar;

Dün annemle programı izliyorduk. Konu eşcinellikti. Anneme bunun hastalık olmadığını falan söyledim. Çünkü artık eğitim süreci başlamalıydı. Ben bugün karşısına çıkıp anne ben gayim demek onu daha çok yıpratacaktır. Eğitim sürecine başlanıp neyin ne olduğu eşcinsellik nedir? translık eşcinsellik midir? Herşeyden önce bunları öğrenmesi gerekirdi. Eşcinsellik bir hastalık değildir lafına -tahmin ettiğim gibi- takıldı. Hemen kitaplıktan bir tane Kur'an meali indirip bana Lut kavminin ayetini okudu. Zaten oda seziyordur diye düşünüyorum. Aneme bunu araştıracağımı söyledim, ve benden bir sonuç bekliyor. Bu konudada senden yardım istiyorum.

İslamın eşcinselliğe bakışı nedir?
O lut kavmi ile anlatılmak istenen nedir?

Cevap : kimlik algısı bir bilginin öğrenilip hemen kavranması ve gereğinin hayata geçirilmesi kadar kolay değildir. türkiyenin yüzölçümünü öğrenmek gibi değildir. hayatın içinde doğru yerini alabilmesi ancak bu bilginin diğer ayaklarının tamam olması ile yerini bulur. yani kim demiş? kime demiş? ne maksatla demiş? ne için demiş? gibi temel kavramlar yerini bulmalıdır.

anne ve baba ebeveyn olarak, hayatımızda hep yanımızdadırlar. anne şefkat kahramanıdır, evladı için saldırır. baba hiç kimseyi değil, yalnız kendi evladı kendinden iyi olsun ister. bu iki güzel insan temel milli kimliğimizi şekillendirirler. geçmişimizle ve ecadadımızla bağımızı sağlarlar. bu sebeple hoşumuza gitmeyen ifadeler sarfettiklerinde bu kıymetli konumlarının bedeli olarak sessiz kalmayı Kur'an bize emretmiş. dediğini dinlemek başka yapmak başkadır. eğer dediği Allahın emrine zıt ise dinlenmez ama itiraz da edilmez. bu ilginç nokta maalesef ders verilmediğinden daha güzel bir nesli daha isyankar gibi görüyoruz.

aile içi cinsel bilgi maalesef milli kimlikle yapışık verildiğinden ve bizde sadece geçmişin töresinden geldiğinden son derece çağa zıt ve hurafeli olmaktadır. hele bu "ele güne karşı" ve "elalem ne der?" telaşeleri ile birleşince ortaya tam bir hezeyan çıkmakta, doğru eğri karışmaktadır.

oysa dini, milli ve cinsel kimlik tamamen birbirinden bağımsız olarak karakterimizde yer aldığını hayat bize söylüyor. inat eden acı tecrübelerle akibetine yürüyorken, kendini tanıyan Rabbinin biliyor.

insan pek çok istidatlara sahiptir. bu istidatlardan dünya sınavında başarabildikleri yeşerip kalbinden hayatına karışır ve kabiliyet olarak ortaya çıkar. bu kabiliyetlerden diğer insanlarla ortak olanlar kimlik adını alır. kimliklerin bazısı geçmişe bazısı şu ana bazısı da geleceğe bakışımızı şekillendirir. işte milli ve cinsel ve dini algımız budur. biz bu kimliklerle değer kazanmayız. bizde var olmaları bize kıymet vermez sadece diğer insanların bizi daha çabuk tanımaları için kullanılan ortak kavramlardır. bize kıymetimizi, sisteme, insanlığa nasıl katıldığımız kazandırır. bu kimlikleri nasıl algılayıp, hayat defterine neler yazdığımız kazandırır. 

Hz. Lut (aleyhis selam) tam olarak ettiği tebliğ ile Rabbinin razı etmiş ve asırlar sonrasına bile ders vermiştir. kavmi ise bizde de varolan bir istidat çekirdeğini yanlış yolda kullanmışlar. 

"evet Allah maliktir : Yani, mülk umumen Onundur. Sen, hem Onun mülküsün, hem memlûküsün, hem mülkünde çalışıyorsun. Şu kelime, şöyle şifalı bir müjde veriyor ve diyor:

Ey insan! Sen kendini, kendine mâlik sayma. Çünkü sen kendini idare edemezsin. O yük ağırdır; kendi başına muhafaza edemezsin, belâlardan sakınıp levazımatını yerine getiremezsin. Öyleyse, beyhude ıztıraba düşüp azap çekme. Mülk başkasınındır. O Mâlik hem Kadîrdir, hem Rahîmdir. Kudretine istinad et; rahmetini itham etme. Kederi bırak, keyfini çek. Zahmeti at, safâyı bul.

Hem der ki: Mânen sevdiğin ve alâkadar olduğun ve perişaniyetinden müteessir olduğun ve ıslah edemediğin şu kâinat, bir Kadîr-i Rahîmin mülküdür. Mülkü sahibine teslim et. Ona bırak; cefâsını değil, safâsını çek. O hem Hakîmdir, hem Rahîmdir. Mülkünde istediği gibi tasarruf eder, çevirir. Dehşet aldığın zaman, İbrahim Hakkı gibi "Mevlâ görelim neyler / Neylerse güzel eyler" de, pencerelerden seyret, içlerine girme."

Allah malikiyetin bir numunesini insana da vermiştir. bu küçük ölçücükle Allahın büyük adını algılamasına bir ders olması içindir. eğer mülkiyet kavramını yanlış algılarsa imandan küfre girer. bu benim mülkümdür, dilediğim gibi davranırım der. bu benim bedenim değil mi? bu benim bahçem değil mi? bu benim koltuğum değil mi? bu benim vatanım değil mi? diye uzayıp giderken yaptığı zalimlikler ve yönetemeyişinden gelen hırçınlıkları çevresine ödetmeye başlar. kavgalar içinden dışarı akseder. orada hazır bulunan Lut (a.s.) 'ın güzel tavrını bile görmez. kudretin ve öfkenin çarpışmaları, mazlum ve misafirlerin üzerine dökülmeye başlar. bu garip patolojiyi bugün o kavme benzeyen herkes de görmek mümkündür. mü'min ise bu zalimlikten uzak durmak için orayı terkeder ve Rabbine sığınır. bu Lut(a.s)ın sünnetidir ve bize mirasıdır. 

bunu Kur'an çok güzel anlatır. ama cinsellikle ilgili kısmına takılıp kalmak bize has görünüyor. Kur'anın yazılmış 350 000 tefsirinde değerlendirme böyle olmuş, an'aneyi islamda böyle geldiği için eşcinsellikle değil vandalism ile bağ kurulmuştur. bu sebeple kıtaları yöneten halifeler bu mülkiyet algısıyla dünyanın öteki ucuna gitmişler ama eşcinsellerin katliamı diye bir olgu tarihe geçmemiştir. hatta tersine eşcinsellere çok daha fazla saygı verildiği, yeteneklerine uygun en yüksek yerlerde istihdam edildikleri tarihte sabittir. bu asırda ise meal denilen hastalık kolaycı bir şekilde içimizde yer etmiş, bedeli de kendi evladına düşmanlıkla neticelenmiştir. mealle siyah ve beyazlar üretilmiş uymayanlar da yok sayılmıştır. oysa hayat grilikler ile doludur. hem bunu size de öğretir. buna inat eden bir iki danışman, hoca yada doktorun yapabildikleri ancak mahdut bir zarardır. 

bizim hareket tarzımız ise bu grilikleri öngören tahmin eden, pozitif katkısını ortaya koyan bir şekilde olmalıdır. eğer negatif bir şekilde olaya karışmak söz konusu ise zamana bırakıp soğutmalı, heyecanlı tavırdan uzak olmalıdır. bu bekleyiş bize dua için verilmiş önemli bir fırsattır. Allahla sohbet etmeli dost olmalı, bekleyişin ızdırabını Onunla paylaşmak gerekmektedir. böylece bu geçici dönemden hem dünya hem ahiret adına yararlanılmış olur. 

hidayet, perdenin kaldırılıp hakkın hak batılın batıl görülmesidir. hidayet, doğrudan Allahın tasarrufundadır. birisine söylemenin ötesinde onun kalbine ulaşmak ancak Onun izni ile olur. kendi bedeninin yönetiminde yüzde birine sahip olmayan insanın başka insanların kalplerinde yer etmesi, elbette ancak Allahın tasarrufundadır. bu sebeple paylaşılan bilginin doğru adrese gitmesi Onun götürmesi ile mümkün olur.

tüm vatanıma hidayet dilerken, tüm ailelerin evlatlarını tüm kimlikleri ile kabul edip destek olmalarını dilerim. zaten bize yakışan da budur...

19 yorum:

  1. Merhaba,

    Lut (AS) Kavminin suçları açıkça
    Diyanet Yayınları Vakfı'ndan çıkan:

    "Peygamberler Tarihi" adlı kitapta anlatılıyor..

    Bu konuda en geniş bilgiyi veren yayınevi olduğunu da söyleyebilirim. Fiyatı uygun, evde kaynak olarak bulunabilir.

    Annenle birlikte okuyabilirsiniz.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaynak çok da okuyan nerde?

      sevgili arkadaşım bize paketlenip verilen, başımıza vurulan her konuyu burada onlarca başlık altında inceledik. Allahın rahmetinden başka bir sonuç yok, ondan başka varılacak yok, ondan başka yönelinecek yoktur, amenna!

      patavatsızca ümitsizlik yayan yada bundan faydalananların bu konudaki duruşu malum. bize düşen teselli arayanlara teselli olmak, yanlarında durmak, kendimize ve soranlara tevhidi telkin etmek, son nefese kadar istikamette gitmeye çabalamaktır.

      desteğin için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Bu temel konuda yazılabilecek en güzel cevabı bir kez daha üşenmeden yazmışsın sevgili dostum, çok teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten yeni gördüğüm ve dolu dolu bir blog. Eflatoon cidden büyük işler yapıyor. Nefesine, eline, koluna sağlık. // Gayburutus

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşlar yanlış anlamamışımdır umarım. Eşcinsellik mevzusu normalmidir yani dinimize göre...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaşlar yanlış anlamamışımdır umarım. Eşcinsel diye bir mü'mini imansız saymak, tecrit etmek, hayatı burnundan getirmek, intihar etmesini sağlamak, sevenlerinden uzaklaştırıp yalnızlaştırmak, tedavi adı altında bağımlı yapmak, ailesini sömürmek normal midir yani dinimize göre...

      Sil
    2. Yanlış anlasa nolur yaa:)

      Sil
  5. Birkaç gündür eşcinsellik hakkında çok yoğun düşünüyordum ne yapacağımı bilmiyordum, arada aksatsam da 5 vakit namaz kılan bir insanım son birkaç gündür her namazdan sonra uzun uzun bu konu hakkında Allah(cc)ye bana yardım et doğru yolu göster diyordum bu konunun aslını arıyordum sonra bugün bu blogu gördüm bazı yazıları okudum Allah(cc) razı olsun. Bu arada bir yerde bu konu ile ilgili makalelerden bahsetmişsiniz, Türkçe veya İngilizce bu konu ile ilgili faydalı bulduğunuz makalelerin ismini veya onları bulabileceğim bir link verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  6. Eflatoon rengi yazılarını çok beğeniyorum.Hayranım sana !

    YanıtlaSil
  7. niçin örgütlenerek kendinizi görünür kılmıyorsunuz. buna çok ihtiyaç var zira. ben müslüman bir eşcinselim ve sosyal yaşamın dışına itilmiş eşcinseller olarak -ki müslümansanız bu iki kat artıyor-; sorunlarımı paylaşabileceğim,bunlara çözüm üretebilecek ve her zaman destek olacak kimselere ihtiyaç duyuyorum bunun eksikliğini hep hissettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Örgütlenme ve görünürlük de bir gün gerçekleşecek. Dünyada bile müslüman eşcinseller yeni yeni görünür hale gelmeye başladırlar. İslam ile ilgili bir yorum yapmak Batı'nın en "liberal" ülkelerinde yaşasanız bile hala riskli. Türkiye'de bu tartışamalar henüz çok yeni... Bunun dışında dindar eşcinseller de istedikleri takdirde bir şekilde birbirlerini buluyorlar, eğer kendi içlerinde kimliklerinin bu parçasıyla rahat ve barışıksalar. Sorunlarla başetmek ise maalesef kişiye kalıyor, bu konuda yalnızız. Ama bu şekilde büyüyor ve olgunlaşıyoruz. Kendimizin muhasebesini yapmaya bir teşvik olarak görebiliyorsak, her yeni gün kendimizi daha iyi anlayabiliyorsak ne mutlu... Tabii, kabul ediyorum ki süreç zor ve acılı olabiliyor.

      Sil
  8. Sizi en son 3 yıl önce okumuştum o zamanlar daha yeni keşfediyordum kendimi. Beni büyük yanlışlar yapmaktan kurtarmıştınız. Allah razı olsun...

    YanıtlaSil
  9. Merhaba arkadaşlar. Ben de bu blogu bir kaç hafta önce keşfettim. Pek çok yönden kendimi özdeşleştirebildiğim yazılar ve yorumlar buldum. Ekrandan paylaşmak bir yere kadar tabi. Daha önce Eflatoon'a da özelden attığım mesajımda söz ettiğim gibi belli aralıklarla seviyeli ve samimi bir sohbet ortamında bir araya gelen arkadaşlar varsa ben de hiç değilse dinleyici olarak katılmak isterim. İstanbulda ikâmet ediyorum. Ulaşmak isteyen arkadaşlar buradan ya da erdincer@outlook.com adresinden bana ulaşabilir. Saygılar, Erdinç.

    YanıtlaSil
  10. Allah seni basimizdan eksik etmesin Eflatoon, bircok insan senin dini ve cinsi bilgilerinle dogru yolu buluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah Kur'anı kalbimizden eksik etmesin arkadaşım, bu güzellikler ve teselli hep onun rahmet arşından damlayanlar... Ben elime düşen damlaları paylaştım. Siz tavrınız ve duruşunuzla daha parlakları paylaşacaksınız. Dualar hepimiz için. ..

      Sil
  11. S.A. Nasılsınız. eflatoon bey ben sizi flickr yada ona benzer bir sitede elinizde fotoğraf makinesi ile arkadaşlarınızla çekilmiş çok sayıda fotolarınız görmüş şanslı bir insanım.
    Yazılarınız çok güzel ama benim aklımdaki sorulara cevap bulmuş musunuz diye de merak içindeyim doğrusu.
    Sual: Neden insanlık bir erkek ve dişiden ibaretken hem cinsine ilgi duyan eşcinsel bir kimlik var.( Bu meselenin hikmeti nedir?)
    2.Hatırlamasa da genç yaşta piskolojik travmaya maruz kalmış biri için öc alma yada yenik düşme durumu olabilir mi?

    3.Heva ve hevese yenik düşme hali olmadığını nereden bileceğiz.

    4.Cenab-ı Hak (c.c), Nur Suresi 30. ayetlerinde mealen şöyle buyuruyor:
    (Ey Resûlüm!) Mü’min erkeklere söyle; gözlerini (haramdan) sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar! Bu, onlar için daha temizdir. Şübhesiz ki Allah, (onların) yapmakta oldukları şeylerden hakkıyla haberdardır.

    ayetini nasıl anlayacağız. Erkeğin ırzını koruması nasıl olur?

    5.Neslin inkıta'a( kesilme) uğramasına neden olabilecek bir meyilden Allah(cc) nasıl razı olabilir?

    Lütfen tenkid olarak algılamayın bu müşgül meselelerin çözümü peşindeyim başka niyetim yok. Hak davalar ispat ile taraftar toplar. mihenge vuruyoruz. kafa yarma peşinde değilim saygılar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. bir bebeği bir anne ve bir babadan, bazen de yalnızca bir anneden yaratan Allah cinsel kimlikleri ve buna uygun fiziksel bedeni vermiş. lakin iki keskin grup, siyah ve beyaz yok. her renk ve ara tondan tüm bir gri skalasını kainatta parlatıyor. olası tüm haller Allahın saltanatı dahilinde ve boş yer olmadığı için heryerde sizin gibi "nazır"lar, gözlemciler yada temsilciler var. öyle bir ruh kanunu taşıyabilen böyle bir beden var ve muayyen hayatında onu temsil ediyor.

      2. eşcinseller hatırlarlar. eşcinseller cinsel kimliğini hep bilirler. hatta anneleri de onları doğduğundan itibaren bilir. sadece isimlendirmezler. bir çekirdek gibi gömülü kalır. Ama Allah kuvvenin vücuda çıkması için yeryüzünü yarattığı için olaylar bir şekilde o çekirdeğe hep ulaşır, sahibi de kimliği ile yüzleşir. hem (dünya sağlık teşkilatı raporlarına göre dünya ortalamasını katlayıp geçen) erkek çocukların bile neredeyse üçte birinin hayatında bir tacizle karşılaştığı anadoluda her tacize uğrayan kimlik değiştirse ortadaki manzara daha da vahim olurdu.

      3. heva heves nefis ve kötü arkadaşlar insanı daima kötüye sevkeder. vicdan tevhidi ihtar eder. hayat imtihanı önünde tam açılmış kişi ikisini değerlendirir. seçimini yapar. ne aile ne sevenleri ne de başka birisi Allahtan başka onun kalbini değiştiremez. baskı yaparak sadece daha da sinsileştirirler. oysa önce kişi kendini tanımalıdır. kendini ifade etmelidir. kendini nasıl ifade ederse etsin, ailesi onun yanında sevgileri ile olmalıdır. sistem onun yanında saygı ile yönlendirici davranmalıdır. heva ve hevese kapılan eşcinsele ve kadına ölümü reva görüyor, ardından başka kimliklere öylece bakıyorsak, başımıza da kaderin musibeti geldiğinde itiraz etmemek lazım.adalet herkese aynı mesafede durabilmektir. hakkaniyet her kimliğe insani hissesini verebilmektir.

      4. ırz tüm cinsel kimlik sahiplerinin kendilerine verilmiş bu kimliğin kıymetini bilmeleri halidir. nasıl ki, hayatını korumak farzdır. imanı korumak, milli şerefini korumak, vatanını korumak farzdır. elbette bu can doğru yerde verilmek için emanettir. lakin vatan için askerlik vardır. iman için cemaat vardır. her korunacak şeyin korunmasının usulü ve onu zulümden koruyacak ve kişisel anlayışlardan kurtaracak ortak müşterek bir mecrası vardır. evlilik kurumu, cinselliğini arkaya atamayan bir şekilde hayatında var etmek dileyenler için bir çözüm olmuş. ama nasılsa kadın eşcinsel ve diğerleri hiç bahsedilmeden örfleşmiş. öyleyse yeniden tarif ve tabir etmek gerekiyor. böylece ırzını korumak dileyenler için cinselliğe hiç girmeyenler yanında bir legal seçenek olabilsin.

      5. neslin kesilmesine sebep olabilecek bir meylin Allahın mülkünde hiç bir yaptırıcı hükmü yoktur ki endişelenelim. Allah nasıl dilerse öyle olur. Allahın kanunu karşısında değil kişilerin, koca milletlerin bile fiilleri hiç hükmündedir. eşcinsellik, tahranda da amsterdam da yüzde on. cihan harplerinden önce de sonra da yüzde on. hem erkek nüfusu o kadar kırılmışken iki nesil içinde nasıl da toparlanıp doğrulmuş.

      Sil
    2. Allahın görmek dilediği bir kimliği daha kaç eşcinsel zulme uğrayıp ölmeli ki, bu toplum vazgeçip insan yerine koysun? Allahın razı olmadığı yalandır, nifaktır, zulümdür. eşcinsele zorla olmadığı kimliği taklit ettirmek, kaldırmayacağı yükü yüklemek zulümdür. sistemin yapması gereken, insani haklarını tanımak, mecra çizmek, onun da omuz olabilmesi için ondan yardım dileyebilmektir. askerliğini yaptıkları vergisini verdikleri her türlü çilesini en az siz kadar çektikleri bu vatana emin olun onlar da halis hizmet ederler ve ediyorlar.

      meseleleri çözmenin peşinde olmanız çok güzel. hak davalar ispat ile taraftar toplar demişsiniz. eşcinsel hakları bu vatanın yüzde onu olan eşcinsel ve ona ağlayan bir ana ve baba ile beraber üçte birini tutuyor. nüfus olarak bu problemden daha büyüğü yok. hem toplumu ilgilendiriyor. sosyolojik olarak daha önemlisi yok. hem #yenianayasa başlığı altında gelinip tıkanan sihirli kelime olmasından anlaşılıyor ki, eşcinsellik hukuksal olarak da en önemli konudur.

      eşcinsellik modern dünyanın artık halklarına anlatabildiği bir konudur. adım atmak dileyen herkes bu başlığa er yada geç gelir. kendi evladını ne olursa olsun sevenler de devam eder giderler...

      Sil